Savršen odnos između cene i kvaliteta!

News

green architecture, sustainable architecture
arhitektura & građevinarstvo

Trendovi u arhitekturi i građevinarstvu u 2024.

S početkom 2024. godine, arhitektonski i građevinski svet beleži dinamične promene, vođen održivošću, tehnološkim napretkom i razvojem društvenih potreba. Evo ključnih faktora koje treba razmotriti kako bismo shvatili kako će izgledati arhitektura i građevinski projekti ove godine u svetu, a nadamo se i kod nas.

Održivost kao prioritet

Održivost je jedan od ključnih faktora koji će oblikovati trendove u 2024. godini. Arhitekte će se fokusirati na dizajniranje ekološki prihvatljivih i energetski efikasnih zgrada, koristeći reciklirane ili reciklabilne materijale. Uključivaće i karakteristike kao što su solarni paneli i sistemi za sakupljanja kišnice.

green architecture, sustainable architecture

Tehnološki napredak

Tehnologija će takođe biti značajan pokretač arhitektonskih trendova u 2024. godini. 3D štampanje i proširena stvarnost (AR – Augmented Reality) jesu neki od novih tehnoloških trendova koji otvaraju nove mogućnosti za arhitekte. Na primer, pomoću 3D štampanja može se proizvoditi prilagodljivi nameštaj i dekoracija, dok proširena stvarnost omogućava vizualizaciju izgleda zgrade dok je u fazi planiranja.

Usklađivanje sa potrebama čoveka

Potrebe našeg društva takođe se menjaju, odražavajući se u trendovima arhitektonskog dizajna. U 2024. očekujemo da ćemo videti više zgrada dizajniranih kako bi podržavale zdravlje, te psihičku i fizičku dobrobit čoveka, uključujući karakteristike poput prirodne svetlosti, zelenih prostora i biofilnog dizajna.

Ključni trendovi u arhitektonskom dizajnu za 2024.

Detaljnije ćemo razmotriti neke od ključnih trendova u arhitektonskom dizajnu koji će obeležiti 2024. godinu.

Pametne kuće: Integracija tehnologije

Tehnologija i dalje menja arhitekturu. Smart home nudi praktičnost, energetsku efikasnost i unapređenu sigurnost, čineći naše živote lakšim i udobnijim.U 2024. godini, pametni domovi biće masovnije rasprostranjeni. Arhitekte će integrisati asistente s glasovnim upravljanjem, automatizovano osvetljenje i sisteme kontrole temperature u dizajn. 

Zgrade s minimalnom potrošnjom energije: Fokus na održivosti

Održivost je prioritet. U 2024. godini, arhitektama će fokus biti u planiranju zgrada s nultom potrošnjom energije – osmišljavaće domove koji proizvode toliko energije koliko je koriste. Arhitekte će se boriti protiv klimatskih promena smanjenjem karbonskog otiska, koristeći pasivni solarni dizajn, prirodnu ventilaciju i obnovljive izvore energije poput solarnih panela i geotermalnih sistema.

Prilagodljiva upotreba: Transformacija postojećih struktura

Prilagodljivo korišćenje prostora je ekološki osvešćen pristup. U 2024. godini, arhitekte će prenamenjivati postojeće zgrade umesto da ih ruše. Zapuštene objekte poput nekadašnjih fabrika, skladišta i drugih industrijskih prostora pretvoriće u vibrantne stambene prostore, kancelarije i kulturne centre. Ovaj trend čuva priče iz prošlosti, smanjuje broj napuštenih i neiskorišćenih prostora i promoviše održivi urbani razvoj.

Modularne konstrukcije: Efikasnost i fleksibilnost

Modularna konstrukcija menja način na koji arhitekte projektuju i grade zgrade. U 2024. godini, arhitekte će unapred proizvoditi module u fabrikama i montirati ih na licu mesta. Ovaj pristup štedi vreme i novac, poboljšava kontrolu kvaliteta i omogućava dizajn modularnih zgrada koje se mogu prilagoditi promenljivim potrebama.

Inkluzivni dizajn: Pristupačnost za sve

Inkluzivnost i dostupnost su ključni u arhitektonskom dizajnu. U 2024. godini, arhitekte će se fokusirati na inkluzivni dizajn, osiguravajući da su prostori pristupačni svima. Uključiće pristup bez barijera, intuitivno orijentisanje i podesive karakteristike. Arhitekti će sarađivati s ekspertima za pristupačnost kako bi kreirali dizajn koji odgovara raznolikim potrebama.

inkluzivni dizajn, inkluzivna arhitektura

Kroz ove trendove, arhitektura u 2024. godini odražavaće savremene vrednosti, idući ka održivosti, tehnološkom napretku i inkluzivnosti. Bez obzira na vrstu zgrade, ovi trendovi će oblikovati način na koji gradimo i doživljavamo prostor u godinama koje dolaze.

podizno klizni sistem
proizvodi

Klizna stena: Inovativno rešenje za savremene prostorije

U svetu građevinske industrije, stalna potraga za inovacijama dovodi do stvaranja funkcionalnih i estetskih rešenja koja unapređuju naš životni prostor. Jedna od najintrigantnijih novosti koja privlači pažnju u domenima savremene gradnje jeste klizna stena. 

Istražili smo šta čini kliznu stenu tako posebnom, gde se najčešće koristi, kako se uklapa u različite prostore i zašto postaje sve popularnija u novoj gradnji.

Šta je klizna stena?

Klizna stena predstavlja inovativno rešenje u oblasti prozora i vrata. Umesto tradicionalnih otvarajućih sekcija, klizna stena omogućava otvaranje prostora pomoću pomičnih panela koji klize duž vodilica. Ovo rešenje donosi prozračnost i svetlost u prostor, stvarajući jedinstvenu atmosferu.

Kako to izgleda “u praksi”?

Njihova glavna karakteristika je velika staklena površina. Jedno krilo je uvek fiksno, a ostala se sklapaju iza u otvorenom položaju. Ova vrsta panela nike pogodna za zatvaranje prostora u svakodnevnom smislu, poput soba, zbog dihtovanja.

Za razne namene i prostorije

Klizna stena nalazi primenu u različitim vrstama prostora, kako stambenim, tako i poslovnim. U savremenim kućama, često se koristi za povezivanje unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, stvarajući harmoničan tok između dnevnih soba i terasa. U poslovnim objektima, klizne stene pružaju elegantno rešenje za otvaranje prostora za sastanke ili događaje.

Uklapanje sa drugim elementima

Jedna od ključnih prednosti kliznih stena je njihova sposobnost da se lako uklope sa različitim arhitektonskim stilovima. Bez obzira da li gradite modernu vilu, rustičnu kuću ili kancelarijski prostor, klizna stena može biti prilagođena da se savršeno uklopi sa dizajnom, obezbeđujući harmoniju i sklad.

Estetski aspekt

Estetika klizne stene igra značajnu ulogu u njenoj popularnosti. Velike staklene površine omogućavaju prirodnu svetlost da prodre duboko u prostor, stvarajući osećaj prostranosti. Osim toga, klizna stena pruža i panoramski pogled na okolinu, čineći je privlačnim izborom za objekte smeštene u prirodnom okruženju.

Popularnost u gradnji novijeg datuma

Razlog zašto klizna stena postaje sveprisutna u novim građevinama leži u njenim brojnim prednostima. Osim estetskog doprinosa, klizna stena pruža energetsku efikasnost, poboljšavajući termalnu izolaciju prostora. Takođe, nudi i visok nivo sigurnosti, jer moderni sistemi uključuju stabilne brave i sigurnosne mehanizme.

Da ništa ne stoji na putu vašem pogledu

Ova vrsta vrata predstavlja idealno rešenje za terase porodičnih kuća, kao i za kafiće i restorane. Klizni sistem je projektovan bez prekida u termičkom mostu, a ne postoje vidljive aluminijumske vertikale. Ova kombinacija čini ih kako dekorativno, tako i funkcionalno efikasnim, pružajući veliku staklenu površinu koja omogućava neometan pogled.

Prednosti kliznih staklenih vrata

 • Elegancija i minimalizam u jednom
 • Jednostavan i siguran klizni sistem
 • Minimalno održavanje
 • Izuzetno lako čišćenje
 • Ne zauzima dodatni prostor enterijera
 • Pruža neograničen pogled
 • Jednostavna montaža
 • Lako rukovanje

Klizna stena predstavlja inovaciju koja ne samo da unapređuje funkcionalnost prostora već i doprinosi estetskom utisku. Popularnost ovog elementa u novijoj gradnji odražava potrebu za modernim, prozračnim prostorima koji se lako uklapaju u različite arhitektonske kontekste. Ovo rešenje ne samo da prati trendove u građevinskoj industriji već postavlja nove standarde za udobnost i eleganciju u našem svakodnevnom životu.

klizna stena

Da li je to isto što i staklena stena?

Da li su staklena stena, klizna stena i podizno-klizni sistem sinonimi? Pojam staklena stena se odnosi na strukturu koja je pretežno napravljena od stakla i ima funkciju razdvajanja prostora, često uključujući velike staklene površine. Staklena stena može biti fiksna ili pokretna, i može se koristiti u različite svrhe, uključujući estetske, funkcionalne ili dekorativne. Staklena stena može da se koristi i kao stakleni paravan u kupatilima kao pregrada umesto tradicionalne tuš-kabine.

Dok su klizna vrata i podizno klizni sistem specifičniji pojmovi koji se odnose na tipove vrata i načine njihovog kretanja, staklena stena je širi pojam koji se odnosi na konstrukciju od stakla koja može imati različite karakteristike i primene. Podizno klizni sistem može biti deo kliznih vrata, a staklena stena može uključivati i klizne elemente.

Klizna vrata

Ova kategorija obuhvata vrata koja se kreću horizontalno, klizeći sa strane. Klizna vrata su uopšten pojam koji može uključivati različite vrste kliznih sistema, uključujući podizno klizne sisteme.

Povezuju enterijer i eksterijer

Klizna vrata, osim što pružaju doživljaj prostrane staklene površine i šireg vidika u poređenju s prozorima, predstavljaju ključni tehnički element koji povezuje unutrašnjost objekta sa terasom, tremom ili dvorištem. Ova vrata su izuzetno popularna kao balkonska vrata, ne samo zbog praktičnog otvaranja i mehanizma koji omogućava visok broj ciklusa kroz svakodnevnu upotrebu, već i zbog značajne uštede prostora u stambenim i komercijalnim enterijerima.

Danas se klizna balkonska vrata posmatraju na potpuno inovativan način, promovišući ih kao proizvod koji sjedinjuje estetsko zadovoljstvo, dugotrajnost, bezbednost i energetsku efikasnost, bez potrebe za odricanjem od lepote zarad funkcionalnosti ili obrnuto.

Ušteda prostora

S obzirom na to da zauzimaju i do deset puta manje prostora u poređenju sa standardnim balkonskim vratima istih ili sličnih dimenzija, klizna balkonska vrata pružaju optimalnu uštedu prostora, čineći ih idealnim izborom za male stanove ili prostorije sa nepraktičnim rasporedom.

Dodatno, klizna vrata imaju šira krila od običnih, s minimalno niskim pragom, olakšavajući prolaz osobama s invaliditetom. Takođe, zbog smanjenog rizika od samootvaranja pod uticajem vetra, manje su podložna oštećenjima. Posebno su pogodna na mestima s ograničenim prostorom ili u blizini stepeništa, jer prilikom otvaranja ne zahtevaju kretanje unazad, smanjujući rizik od pada, što je posebno korisno za decu i starije osobe.

Važno je napomenuti da klizna vrata imaju veliki stakleni panel, te je ključno posvetiti pažnju toplotnoj izolaciji. U cilju postizanja energetske efikasnosti, neophodno je ugraditi niskoemisiono staklo u elemente kliznih vrata kako bi se minimizirali gubici toplote kroz stakleni panel.

Podizno klizni sistemi

Za ugostiteljske objekte

Sistem podizno-kliznih vrata može se proizvesti i instalirati u zavisnosti od vrste stakla, omogućavajući dimenzije krila do 3×3 metra. Ovo pruža ugostiteljskim objektima impozantan izgled, istovremeno smanjujući troškove grejanja zbog visokih termičkih karakteristika. Gostima se pruža jedinstvena prilika da sede pored stakla, omogućavajući im da budu viđeni, ali i da posmatraju događanja izvan prostora objekta.

Za stambeni prostor

Kada je reč o stambenim prostorima, podizno-klizni sistem za zastakljivanje izuzetno je povoljan izbor. Zahvaljujući veličini staklenih površina, ovaj sistem pruža izvanredno rešenje za vaš dom. S obzirom na potrebu za obiljem svetlosti, podizno-klizni sistem se ističe kao prva opcija prilikom biranja načina zatvaranja velikih otvora. On je pouzdan, jednostavan za upotrebu i održavanje, odlično izolovan i elegantno dizajniran. Zaista, predstavlja optimalan izbor kada je u pitanju stvaranje udobnog i estetski privlačnog ambijenta u vašem domu.

Za poslovne prostore

U poslovnim prostorima, sveprisutna je tendencija projektovanja sa velikim staklenim površinama. U skladu s tim, podizno-klizni sistem se ističe kao optimalno rešenje za izlaz na terasu, otvorenu ili zatvorenu zimsku baštu i slično. Sa svojim impresivnim dimenzijama staklenih panela, ovaj sistem ne samo da pruža funkcionalnost već se i savršeno uklapa u savremeni trend kreiranja poslovnih prostora sa “staklenim” fasadama.

staklena vrata za poslovne prostore

 

  

 

industrijska vrata
proizvodi

Industrijska vrata: Nezaobilazni deo poslovnog prostora

Industrijska vrata su ključni element u mnogim poslovnim i industrijskim postrojenjima, pružajući sigurnost, funkcionalnost i efikasnost u svakodnevnim operacijama. 

Ova vrsta vrata koriste se za različite namene, uključujući skladištenje, proizvodnju, distribuciju, garaže i mnoge druge industrijske sektore. Različiti modeli industrijskih vrata zadovoljavaju specifične potrebe i zahteve različitih industrijskih okruženja.

Vrste i namene industrijskih vrata

Industrijska vrata su posebno dizajnirana vrata koja se koriste u poslovnim i industrijskim prostorima kako bi omogućila lako kretanje vozila, robe ili radnika, istovremeno pružajući sigurnost od neovlašćenog pristupa. Ova vrata mogu biti različitih veličina, oblika i materijala u zavisnosti od specifičnih potreba korisnika.

Industrijska vrata predstavljaju izuzetno širok koncept koji ne obuhvata samo različite industrijske sektore, već i raznovrsne tipove i načine otvaranja i zatvaranja. Ovi modeli često prate proizvodne ili funkcionalne procese koji zahtevaju prisustvo industrijskih vrata. Njihova upotreba nije ograničena samo na skladišta, proizvodne hale, fabrike ili pogone za reciklažu i obradu otpada, već se šire na distribucione centre, brodogradilišta, aerodrome, supermarkete, garaže i mnoge druge prostore.

Bez obzira na specifičnu namenu, većina industrijskih vrata danas je automatizovana, posebno kada su u pitanju vrata koja služe za zatvaranje većih površina. Ova automatizacija ima za cilj lakše rukovanje vratima i obezbeđivanje glatkog funkcionisanja procesa unutar prostora.

Segmenta industrijska vrata

Segmentna vrata su vrlo popularna u industriji zbog svoje praktičnosti i efikasnosti. Ova vrsta vrata sastoji se od horizontalnih panela koja se dižu vertikalno prema plafonu prilikom otvaranja.

Segmentna vrata često pružaju odličnu izolaciju čime se održava optimalna temperatura unutar objekta. Osim toga, konstrukcija i materijali pažljivo su dizajnirani kako bi sprečili prodiranje elemenata koji bi mogli uticati na unutrašnje uslove prostora. 

Mehanizam je takav da pravilno i čvrsto zatvara prostor, eliminišući praznine ili pukotine između pokretnih delova i okvira. Ova karakteristika ima značajnu ulogu u održavanju izolacije od spoljnih elemenata, kao što su temperatura, vlaga, buka ili prašina.

garažna vrata

Odlično zaptivanje i ušteda prostora

Zahvaljujući potrebi za malom dubinom prilikom ugradnje, ova vrsta vrata se ističe kao optimalan izbor za industrijske hale i komercijalne objekte. Na taj način, prostor ispred i iza otvora za vrata postaje slobodan, što čini ovaj tip vrata izuzetno pogodnim za različite tipologije prostora. Danas se ovakva vrata najčešće izrađuju od čelika, kombinacije čelika i aluminijuma, ili samo od aluminijuma. Pojedinačni paneli se postavljaju vertikalno iznad samog otvora za vrata. U skladu s potrebama prostora, ova vrata mogu biti termički izolovana i potpuno neprovidna, imati otvore za svetlo ili biti potpuno staklena. Izolovani paneli pružaju maksimalnu toplotnu zaštitu od vremenskih uslova i često se koriste u objektima kao što su skladišta, distribucioni centri i radionice.

Panorama segmentna vrata

Kreirana su od aluminijumskih profila, sa i bez termo prekida, i dolaze s ispunom od pleksiglasa ili leksana, što omogućava maksimalno prodiranje svetlosti u unutrašnjost objekta. Takođe, Panorama segmentna vrata mogu biti izrađena i s ispunom od aluminijumskog lima. Postoji mogućnost kombinacije panela od pocinkovanog lima i poliuretanske ispune s Panorama panelima, pružajući tako fleksibilnost u dizajnu i funkcionalnosti vrata.

Industrijska rolo vrata

Konstrukcija rolo vrata je jednostavna – sastoji se od svega nekoliko komponenti. Sama rolo vrata zauzimaju veoma malo prostora iznad otvora iznad kojih se namotavaju. Ova vrata se mogu otvarati i zatvarati ručno ili mogu biti automatizovana.

Rolo vrata su vrlo kompaktna i pogodna za prostore sa ograničenim prostorom. Ova vrata se sastoje od horizontalnih panela koji se uvijaju u rolnu prilikom otvaranja. Rolo vrata su često korišćena u skladištima, radionicama i drugim industrijskim objektima gde je prostor važan faktor.

Brzookretna industrijska vrata

Brzookretna industrijska vrata dizajnirana su za brzo otvaranje i zatvaranje kako bi se omogućio nesmetan protok vozila ili materijala. Ova vrata pomažu u održavanju optimalnih radnih uslova i sprečavaju gubitak energije. Često se koriste u logističkim centrima i proizvodnim postrojenjima gde je potrebna visoka efikasnost.

Brzookretna industrijska vrata se montiraju kako na eksterijeru, tako i u enterijeru. Mogu se otvarati i zatvarati vertikalno ili horizontalno, a mehanizam pokretanja osigurava izuzetno brzu operaciju. Ova vrsta vrata je opremljena senzorima koji su dizajnirani da spreče eventualne nezgode, obezbeđujući automatsko zatvaranje tokom upotrebe. Brzookretna spoljašnja vrata kombinuju brzu funkcionalnost s visokom otpornošću na habanje i pouzdanim zaptivanjem. Pružaju optimalnu efikasnost, fleksibilnost i sigurnost u svim prostorima gde je česta potreba za otvaranjem i zatvaranjem vrata.

Kada su instalirana u unutrašnjim prostorima, brzookretna vrata su savršena za situacije u kojima je često otvaranje vrata neophodno, dok istovremeno efikasno odvajaju ključne prostore unutar objekta. Njihove velike brzine i napredni sigurnosni sistemi, zajedno s pouzdanim zaptivanjem, pridonose značajnoj kontroli i ravnoteži unutrašnjeg okruženja. Iako su ova vrsta vrata posebno praktična za laboratorijske prostore, njihova primena nije ograničena samo na tu oblast.

Garažna vrata za firme

Garažna vrata za poslovne objekte često se koriste za obezbeđivanje i zaštitu vozila, alata i drugih vrednih resursa. 

Mogu biti segmentna, rolo vrata ili neka druga specifična vrsta prilagođena potrebama korisnika. Ova vrata se često opremaju dodatnim sigurnosnim funkcijama poput daljinskog upravljanja, senzora prisustva ili automatizacije.

Pešačka vrata

Ne zaboravimo i vrata koja koriste zaposleni koji nisu u vozilu ili radnoj mašini a koja im omogućavaju bezbednost na radu. Pešačka vrata u kontekstu pogona, fabrika i poslovnih postrojenja predstavljaju vrata koja su namenjena isključivo pešacima, a ne za prolazak vozila ili teretnog materijala. Ova vrsta vrata ima posebnu namenu u industrijskim okruženjima, gde je važno obezbediti pristup radnicima ili posetiocima, a istovremeno ograničiti pristup vozilima ili teretima.

pešačka vrata

Pešačka vrata mogu varirati u dizajnu, od klasičnih kliznih ili klasičnih otvarajućih vrata do automatskih vrata koja se otvaraju senzorima. Često se koriste na glavnim ulazima u fabrike, poslovne zgrade, magacine ili pogone gde je potrebno kontrolisati pristup ljudima, a istovremeno održavati bezbednost i efikasnost operacija unutar objekta. Ova vrsta vrata često poseduje funkcije poput sigurnosnih sistema, kontrole pristupa i mogućnosti lakog otvaranja ili zatvaranja.

Industrijska vrata – investicija koja poslovni prostor podiže na viši nivo

Kada razmišljate o opremanju svog poslovnog prostora, ne zaboravite na važnost industrijskih vrata. Ovakva investicija obezbeđuje efikasnost, sigurnost i jednostavnost u svakodnevnim operacijama.

Bilo da upravljate skladištem, proizvodnim pogonom ili distribucionim centrom, pravilno odabrana industrijska vrata postaju ključna tačka za nesmetano funkcionisanje vašeg poslovanja. Automatizovana, sigurna i prilagođena vrata čuvaju vaše resurse i doprinose optimalnom radnom okruženju.

Važno je izabrati vrata koja će pružiti efikasan i siguran rad, istovremeno zadovoljavajući sve specifičnosti i zahteve poslovnog prostora. Kontaktirajte nas danas kako bismo zajedno pronašli vrata koja najbolje odgovaraju vašim potrebama i unapredili vaše poslovno okruženje.

 

zamračivanje prostorije i kvalitet sna
zabava

Zamračivanje prostorije i kvalitetan san

Da li znate da se sve što ste preko dana naučili, preko noći “slegne” dok ste u dubokom snu kada se obnavljaju neuronske veze? Manjak sna, mnogo stresa i neusvajanje novih znanja i veština čini da moždane ćelije odumiru. 

Kada spavate u zamračenoj i tihoj prostoriji omogućavate svom mozgu da obavlja niz ključnih funkcija koje su vitalne za naše kognitivne sposobnosti. Samo tokom dubokih faza sna, mozak konsoliduje informacije koje smo tokom dana usvojili, olakšavajući proces pamćenja. 

Kvalitetan san kao osnova za optimalno funkcionisanje mozga

Zamračivanje prostorije u kojoj spavamo igra ključnu ulogu u podršci zdravom funkcionisanju mozga i razvoju kognitivnih sposobnosti. Kvalitetan san, često zanemaren aspekt našeg svakodnevnog života, zapravo je neophodan za optimalno funkcionisanje našeg mozga i za duži život. Kroz procese kao što su pohranjivanje informacija i obnova mentalne energije, san je od suštinskog značaja za učenje novih veština, koncentraciju, memoriju i sposobnost ponavljanja naučenog.

Takođe, san igra važnu ulogu u filtriranju i čišćenju nepotrebnih informacija iz mozga, što doprinosi povećanju koncentracije i poboljšanju memorije. Održavanje kvalitetnog sna takođe pospešuje sposobnost pamćenja i utiče na efikasnije ponavljanje naučenog gradiva.

spavaća sobaspavaća sobaspavaća soba

Stvaranje opuštajuće atmosfere u spavaćoj sobi

Atmosfera u spavaćoj sobi treba da bude opuštajuća i udobna kako bi se omogućio zdrav san. Evo nekoliko koraka kako biste izbegli nesanicu:

 

 • Neka soba bude potpuno zamračena kako biste blokirali svetlost koja može ometati san. Korišćenje roletni ili zavesa koje potpuno zatvaraju prozore može biti korisno.

 

 • Tišina: Eliminišite buku i potrudite se da spavaća soba bude tiha. Investirajte u kvalitetnu zvučnu izolaciju. Osigurajte mir i tišinu u spavaćoj sobi korišćenjem kvalitetnih višeslojnih prozora i dobre izolacije zidova kako biste izbegli buku i stvorili idealno okruženje za zdrav san.

 

 • Udoban krevet: Izaberite kvalitetan dušek i jastuk koji vam odgovaraju.

 

 • Odgovarajuća temperatura: Održavanje optimalne temperature u sobi (obično ne više od 20°C) može pomoći da se izbegnu prekidi sna usled ekstremnih temperatura.

 

 • Vlažnost vazduha: Osigurajte da nivo vlage u sobi bude pogodan za disanje kako biste izbegli nelagodnosti.

 

 • Uklonite ekrane koji vas ometaju: Isključite elektronske uređaje, kao što su televizor, računar i telefon, kako bi se izbegla svetlost ekrana i ometanje koje mogu izazvati.

 

 • Razvijanje redovne rutine pre spavanja pomaže telu da se pripremi za san. Ovo može uključivati opuštavajuće aktivnosti kao što su čitanje knjige ili topla kupka.

 

 • Izbegavanje teške hrane i kofeina u večernjim satima: Unos teške hrane, kafe i energetskih pića neposredno pre spavanja može otežati uspavljivanje. Preporučuje se da se izbegavaju ovakve namirnice nekoliko časova pre odlaska na spavanje.

 

Stvaranje optimalnih uslova u spavaćoj sobi može znatno doprineti kvalitetu i trajanju sna, pomažući vam da izbegnete nesanicu i osigurate dobar odmor.

Roletne – idealno rešenje za zamračivanje prostorija

Zamračivanje prostorije, posebno korišćenje roletni, može se smatrati investicijom u vaše kognitivno zdravlje. 

Roletne, kao jedan od efikasnih načina zamračivanja prostorije, igraju ključnu ulogu u zdravom ciklusu sna. One omogućavaju potpuno blokiranje svetlosti, stvarajući idealne uslove za dubok san. Kada koristimo roletne za zamračivanje, to pomaže telu da reguliše proizvodnju melatonina, hormona sna. Melatonin je odgovoran za usklađivanje našeg unutrašnjeg sata i regulaciju ciklusa budnosti i spavanja.

Da li mi to pokušavamo da vam kažemo da ako postavite roletne u dečiju sobu, vaši mališani će imati bolje ocene? Da li to znači da ćete preko noći postati bog novih veština – rasturati šah i programiranje, parlati nemački, plesati flamenko bolje od andaluzijskih plesačica, da će vaši prsti prosto da vezu na kontrabasu i da ćete generalno postati pametniji? Naravno da ne, ukoliko se oko sticanja novih znanja ne budete uporno trudili. Potrebna doza neometanog sna je tu samo da te veštine učvrsti.

spavanje

Zdrave navike – zdrav san

Osim zamračivanja prostorije, održavanje zdravih navika spavanja, poput odlaska na spavanje u isto vreme svake noći i izbegavanja prekomerne upotrebe elektronskih uređaja pre spavanja, takođe ima ključnu ulogu u postizanju kvalitetnog sna. Redovno vežbanje može pomoći u poboljšanju cirkulacije i smanjenju stresa, što dalje doprinosi dubljim i smirenijim fazama sna. Pravilna ishrana, obogaćena hranljivim sastojcima i izbegavanje teškosvarljive hrane neposredno pre spavanja, takođe može poboljšati kvalitet sna.

Osim toga, minimalizacija stresa i primena tehnika relaksacije, kao što su meditacija i duboko disanje, mogu dodatno doprineti opuštanju tela i uma, čime se poboljšava kvalitet sna. Kombinacija ovih faktora, zajedno sa zamračivanjem prostorije, stvara sveobuhvatan pristup očuvanju mentalnog zdravlja i poboljšanju kognitivnih sposobnosti, čineći nas spremnijima da ostvarimo svoje ciljeve u svim aspektima života.

Nesanica: posledice neprospavanih noći

Potreba za spavanjem varira u zavisnosti od uzrasta. Opšte smernice za preporučeni broj sati sna su:

 

Novorođenčad (0-3 meseca): 14-17 sati sna dnevno.

Bebe (4-11 meseci): 12-15 sati sna dnevno.

Mala deca (1-2 godine): 11-14 sati sna dnevno.

Predškolska deca (3-6 godina): 10-13 sati sna dnevno.

Deca školskog uzrasta (7-12 godina): 9-12 sati sna dnevno.

Adolescenti (13-18 godina): 8-10 sati sna dnevno.

Odrasli (18-64 godine): 7-9 sati sna dnevno.

Stariji odrasli (65+ godina): 7-8 sati sna dnevno.

Deca i tinejdžeri u fazi rasta i razvoja obično zahtevaju više sna, dok kod odraslih varira optimalan broj sati sna koji im odgovara. Ključno je osigurati da osoba dobije dovoljno sna kako bi održala dobro zdravlje, koncentraciju i kognitivne funkcije.

Insomnija je poremećaj spavanja koji se karakteriše teškoćama u “padanju u san”, održavanju sna ili ranim buđenjem, uz koji se često javlja stres, anksioznost i narušen kvalitet života. 

Osobe sa insomnijom mogu imati poteškoće u dostizanju dubokih faza sna, što može dovesti do umora, niskog nivoa energije i teškoća u svakodnevnim aktivnostima.

zamračivanje prostorije

Celoživotno učenje

Neurologija je dokazala da učenje novih veština i mentalna stimulacija mogu imati pozitivan uticaj na starije odrasle osobe i pomoći im da očuvaju i poboljšaju kognitivne sposobnosti. Ovo se često naziva “kognitivna rezerva”. Dok se možda ne može doslovno reći da se mozak “podmlađuje” do stanja u kojem je kod mladih osoba, postoji dokaz da takve aktivnosti mogu pomoći u očuvanju mentalne agilnosti i smanjenju rizika od određenih neurodegenerativnih oboljenja.

Stariji ljudi koji redovno uče nove veštine, rešavaju kvizove i mozgalice, bave se umetničkim aktivnostima, ili se uključuju u aktivnosti koje zahtevaju mentalni napor, često pokazuju bolje rezultate na testovima pamćenja i kognitivne funkcije. 

Takođe, istraživanja pokazuju da je dubok san “save” dugme koje će sačuvati sve informacije koje smo usvojili. Uz to, dobar višečasovni san pomaže i da se mozak pripremi za učenje novih znanja.

 

Kvalitetan san i njegova povezanost sa funkcijama mozga su ključni za sve nas. Postizanje potpunog zamračivanja u prostoriji i redovno održavanje zdravih navika spavanja može značajno poboljšati vašu sposobnost učenja, koncentraciju i memoriju, pružajući vam prednost u svakodnevnim izazovima.

 

zastakljivanje terase
renoviranje kuće

Zastakljena terasa: Stil, komfor i sasvim novi prostor

Zamislite jutarnju šolju kafe u udobnom naslonjaču u tišini, dok gledatekako se sunčevi zraci lagano probijaju kroz staklo. Zastakljivanje terase pretvara ovu viziju u stvarnost, donoseći ne samo estetski doživljaj, već i višestruke funkcionalnosti koje čine vaš dom još prijatnijim. Iskoristite svoj balkon, terasu ili trem na najbolji mogući način. Otkrivamo kako zastakljena terasa može postati vaša nova omiljena oaza za uživanje.

Klimatizacija za sva godišnja doba

Zastakljivanje terase nije samo estetska promena, već i funkcionalno unapređenje koje vam omogućava da uživate u svim godišnjim dobima. Tokom vrelih letnjih dana, klima uređaj će vas osvežiti dok vi uživate u pogledu na grad ili drveće.

Zimi, terasa postaje izolovani prostor koji zadržava toplotu i pruža vam prijatno mesto za opuštanje. 

Zvučna izolacija za mir i spokoj

Zvučna izolacija koju pruža zastakljena terasa čini je savršenim mestom za beg od gradske buke. Osetićete trenutni mir i tišinu dok sedite u zastakljenoj prostoriji, zaštićeni od gradske vreve i buke. Ovo je posebno važno ako živite u urbanom okruženju i želite stvoriti privatni raj gde se možete prepustiti svojim omiljenim aktivnostima, čak i kada napolju vlada haos.

zastakljena terasa

Zastakljena terasa – prostor za sve prilike

Zastakljena terasa ne samo da vam pruža dodatni prostor, već i priliku da ga prilagodite svojim potrebama. Ova multifunkcionalna zona može postati vaša omiljena prostorija za rad, opuštanje ili zabavu. Razmotrite postavljanje udobnog kauča i stola kako biste stvorili savršeni kutak za druženje s prijateljima i porodicom. Ako ste kreativni duh, terasa se može pretvoriti u atelje ili mesto za vežbanje. Sve je moguće kada je vaša terasa više od običnog spoljnog prostora.

pampleks satklozastakljivanje terase pampeks staklom-

Otklopno-Klizni Sistemi: Prilagodite terasu prema potrebama

Jedna od najvećih prednosti zastakljivanja terase su otklopno-klizni sistemi koji omogućavaju prilagodljivost. Možete otvoriti staklene panele kad želite da pustite svež vazduh unutra ili da uživate u otvorenom, izluftiranom prostoru. Kada vremenski uslovi postanu nepovoljni, jednostavno zatvorite staklene panele i nastavite uživanje u udobnom i ušuškanom okruženju.

zastakljena terasa

Koju vrstu stakla odabrati?

Kada je reč o izboru stakla za zastakljivanje terase, ne možemo zanemariti važnost bezbednosti i izdržljivosti. U tom kontekstu, pampleks staklo (laminirano staklo) izdvaja se kao najbolji izbor. Ovo posebno kaljeno staklo je projektovano da bude izuzetno otporno na udarce i lom, pružajući vam mir i sigurnost u svakodnevnoj upotrebi. Ne morate brinuti o slučajnim udarcima ili vremenskim nepogodama – pampleks staklo će ostati netaknuto, štiteći vas i vašu terasu. 

Laminirano staklo, koje se često koristi za zastakljivanje terasa, predstavlja izvanrednu tehničku inovaciju u svetu staklarstva. Ovo staklo je rezultat kombinacije dve ili više staklenih ploča, između kojih se ubacuje sloj PVB folije ili smole, a ponekad i više njih, u slučaju višeslojnog laminiranja. Ono što čini laminirano staklo posebnim je njegova bezbednosna karakteristika – u slučaju pucanja, delovi stakla se ne raspršuju kao kod običnog stakla, već ostaju zalepljeni za sloj PVB folije ili smole. Ovo čini laminirano staklo prilično bezbednim i dodatnom zaštitom od provale, čineći ga idealnim za primenu na mestima gde je potrebna potpuna sigurnost.

Važno je napomenuti da laminirano staklo nudi bezbroj mogućih rešenja u arhitektonskom smislu. Osim što je izuzetno izdržljivo, pampleks staklo takođe očuvava visok nivo transparentnosti i estetike, čineći ga savršenim izborom za vašu zastakljenu terasu.

 

Zastakljivanje terase je transformacija koja donosi funkcionalnost, lepotu i udobnost u vaš dom. Poboljšava kvalitet vašeg života, omogućavajući vam da uživate u prirodi bez obzira na vremenske uslove. Pretvorite svoju terasu u zimsku baštu, udobnu dnevnu sobu ili radni kutak koji ste oduvek želeli. Vaša terasa, vaša pravila – dobrodošli u svet zastakljenih terasa!

subvencije za zamenu stolarije 2023
renoviranje kuće

Subvencije za zamenu stolarije 2023: Sve što ste hteli da saznate

Prijavljivanje građana za subvencije za zamenu stolarije 2023. je počelo, ali vam je mnogo toga ostalo nejasno? Gde se prijaviti, ko ispunjava uslove da ostvari subvencije za energetsku efikasnost, šta je potrebno od dokumenata? U kojim lokalnim samoupravama će se sredstva dodeljivati za energetsku sanaciju? Na ova i mnoga druga pitanja dali smo odgovore u narednim redovima. 

Koje su prednosti ovih subvencija od države?

Smanjenje računa: Svaki građanin koji se odluči za zamenu stolarije će brzo primetiti značajno smanjenje svojih računa za utrošenu energiju. Zahvaljujući boljoj izolaciji, energetski efikasna stolarija zadržava unutrašnju temperaturu, sprečava gubitak toplote zimi i održava hladnoću leti. Ovo dugoročno smanjuje troškove grejanja i hlađenja.

Prijatna i ujednačena temperatura: Sa novom stolarijom, građani će moći da uživaju u prijatnoj i ujednačenoj temperaturi u svojim domovima. Neće više biti potrebe za regulisanjem termostata tokom dana jer će stolarija efikasno zadržavati željenu temperaturu.

Eliminacija promaje: Zamena stolarije eliminiše osećaj promaje u prostorijama. Građani će moći da se opuste u svojim domovima bez toga da im i kroz zatvorene prozore duva hladan vetar kao što je slučaj sa starom i dotrajalom stolarijom. Sve to doprinosi većem komforu.

Lako održavanje: Energetski efikasna stolarija obično zahteva manje održavanja u poređenju sa starom stolarijom. To znači manje posla oko čišćenja i manje troškova za eventualne popravke ili zamene.

Povećanje vrednosti nekretnine: Osim neposrednih benefita, zamena stolarije takođe može povećati vrednost nekretnine. Potencijalni kupci cene energetsku efikasnost kuće ili stana, tei kvalitet stolarije, što može doprineti boljoj prodajnoj ceni.

zamena stolarije

Gde mogu da proverim da li moja opština dodeljuje ove subvencije?

Ove godine, subvencije će biti dostupne građanima u 131 lokalnoj samoupravi. Spisak lokalnih samouprava koje su dobile subvencije za energetsku efikasnost može se pogledati ovde.

Gde da se prijavim za subvencije za zamenu stolarije?

Da biste se prijavili, pratite zvaničnu web stranicu vaše lokalne samouprave, gde će redovno objavljivati pozive za prijave.

Kada dostavite neophodnu dokumentaciju lokalnoj samoupravi, stručna komisija će izaći na teren. Tada trebate da pružite komisiji kopiju građevinskog projekta objekta, ukoliko je dostupna.

Nakon što komisija izvrši procenu, objavljuje se rang lista na osnovu bodovanja koje sprovodi opština. Tek nakon toga će biti omogućeno finansiranje odabranih radova.

Postoje li neki određeni uslovi koje građani treba da ispunjavaju?

Svi građani imaju pravo da konkurišu za subvencije, bez obzira na to da li žive u kućama ili stanovima. Bitno je napomenuti da objekat u koji se ulaže treba da bude namenjen za stalno stanovanje i da nije reč o vikendici.

Da biste bili kvalifikovani za konkurs, prvi kriterijum je da budete vlasnik i imate prijavljeno prebivalište u stambenom objektu za koji podnosite zahtev. 

Takođe, potrebno je da pružite dokaz o statusu stambenog objekta, koji može biti u vidu:

 • Prepisa iz lista nepokretnosti (ukoliko objekat ispunjava određene kriterijume, kao što je izgradnja pre donošenja relevantnih propisa, upis u zemljišnu knjigu po zakonu o ozakonjenju ili posedovanje upotrebne dozvole),
 • Upotrebne dozvole (ukoliko nije evidentirano u katastru),
 • Rešenja o ozakonjenju (ukoliko nije evidentirano u katastru).

Koja dokumenta treba da priložim? Gde da ih predam?

Sva potrebna dokumentacija treba da se preda u lokalnu samoupravu. Podnosioci prijave, bilo da su vlasnici ili nemaju vlasnički status nad objektom, moraju obezbediti pisanu saglasnost od vlasnika objekta. Takođe, potrebno je dostaviti račun za struju za prethodni mesec u kojem se vidi da je potrošnja struje iznosila najmanje 30 kilovata.

Ukoliko ste vlasnik stambene jedinice, trebaće vam sledeći dokumenti:

 

 • Kopija lične karte sa vašom adresom prebivališta ili overena kopija lične karte podnosioca zahteva.
 • Kopije ličnih karata ili zdravstvenih knjižica (za maloletna lica).
 • Potpisan i ispunjen prijavni obrazac za sufinansiranje energetske efikasnosti, zajedno sa prilozima o stanju stana ili kuće i potrebnim izjavama (formulari će biti dostupni na web stranici lokalne samouprave i Ministarstva energetike).
 • Predračun sa cenom i količinom opreme i ugradnjom, koji je dobio od odabranog izvođača radova sa liste koju će opština objaviti.
 • Kopija rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za prethodnu godinu (za utvrđivanje tačne površine) ili kopija kupoprodajnog ugovora ako je kupoprodaja izvršena u poslednjih godinu dana.
 • Kopija računa za električnu energiju za stambeni objekat za koji se konkuriše, za prethodni mesec (u odnosu na mesec konkurisanja). Potrebno je da račun za struju za taj mesec iznosi najmanje 30 kilovata.
 • Ukoliko se objekat vodi kao spomenik kulture, treba dostaviti saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada.
 • Kopija rešenja o odobrenju za priključenje, kopija ugovora o priključenju na distributivnu gasnu mrežu ili kopija poslednjeg računa za gas (samo ako se radi o zameni kotla).

Takođe, za stambene zgrade je dodatno potrebno dostaviti (ako se menjaju kotlovi ili traži izolacija zgrade):

 • Potvrda o registraciji skupštine stanara.
 • Saglasnost stambene zajednice.

subvencije za zamenu stolarije 2023

Do kog roka je moguće aplicirati za državne subvencije?

Iz Ministarstva najavljuju da ove godine postoji novina – nema vremenskog ograničenja, tako da su prijave moguće tokom cele godine.

Šta sve mogu da zamenim upola cene?

Stolarija je samo jedna od opcija. Građani mogu da dobiju subvencije i za izolaciju krovova i zidova, ugradnju efikasnijih kotlova, solarnih kolektora, solarnih panela i toplotnih pumpi. 

U skladu sa Uredbom, planira se poboljšanje toplotnog omotača zgrade, što uključuje primenu toplotne izolacije na zidovima, krovu, tavanicama iznad otvorenih prolaza, zidovima, podovima prema negrejanim prostorijama i drugim komponentama toplotnog omotača.

Uredba o unapređenju energetske efikasnosti predviđa sledeće stavke:

 

 • Zamena stolarije


 • Termička izolacija

Uredba predviđa i unapređenje termičkog omotača zgrade u koji spada postavljanje termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru.

 

 • Termički omotač zgrade koji uključuje i spoljna vrata i prozore, te zasenčenje

 

 • Termotehnički sistemi

Naredna mogućnost je poboljšanje termotehničkih sistema u zgradama putem zamene ili nadogradnje postojećih sistema efikasnijim rešenjima, uključujući:

 1. Zamenu postojećeg kotla sa efikasnijim modelom.
 2. Zamenu ili postavljanje novih cevovoda, grejnih tela i pripadajuće opreme.
 3. Ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi.
 4. Postavljanje termostatskih ventila na svim grejnim telima.
 5. Instalaciju uređaja za merenje isporučene toplote za svakog pojedinačnog korisnika.
 6. Ugradnju toplotnih pumpi za grejanje prostora ili kombinovane grejače.
 7. Montiranje opreme za daljinsku kontrolu i automatsko upravljanje termotehničkim sistemima.
 8. Zamenu postojećih klimatizacionih sistema novim, energetski efikasnim rešenjima.
 9. Zamenu postojećih ventilacionih sistema sa rekuperacijom toplote ili postavljanje novih sistema sa tom funkcijom.
 10. Zamenu postojećih sistema za centralno pripremanje potrošne tople vode novim efikasnim sistemima.

 

 • Solarni paneli i solarni kolektori

Građani mogu dobiti subvencije i za ugradnju solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode i solarnih panela.

Ugradnja solarnih panela obuhvata i ugradnju dvosmernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije kao i izradu neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.

Šta subvencije NE POKRIVAJU?

Ipak, postoje određeni izdaci koje ove subvencije ne obuhvataju. Troškovi za radove i nabavku materijala koji nastanu pre prvog obilaska Komisije za pregled i ocenu podnetih zahteva za sufinansiranje energetske efikasnosti neće biti prihvaćeni.

Takođe, subvencije se ne primenjuju na troškove povezane sa odobrenjem i sprovođenjem kreditnog zaduženja, uključujući troškove odobravanja kredita, kamate, kreditne biroe, osiguranje kredita i slično.

Dodatno, neće biti pokriveni ni troškovi za nabavku opreme koju podnosilac zahteva proizvodi sam, niti za usluge koje sam izvršava.

Objave javnih poziva za privredne subjekte i objave javnog poziva za građane u vezi sa Subvencijama za energetsku efikasnost možete pratiti u ovom dokumentu.

proizvodi

PVC ili aluminijumske roletne? Kako napraviti pravi izbor?

Razmišljate o ugradnji novih roletni, ali niste sigurni koje odabrati? Da li se dvoumite između roletni sa PVC ili aluminijumskim lamelama? I da li su vam potrebne unutrašnje ili spoljne? Sa vidljivom ili skrivenom ugradnjom? Brinete se da ćete napraviti pogrešan izbor? Ne brinite, ovaj tekst će vam pružiti sve potrebne informacije kako biste pravilno odabrali roletne za svoj dom.

Kada je reč o odabiru roletni, postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir kako biste doneli pravu odluku. Jedan od najvažnijih izbora je između PVC i aluminijumskih roletni. 

U ovom blog postu, istražićemo razlike između ova dva materijala, objasnićemo vrste roletni kao i načine upravljanja. 

Osnovne karakteristike roletni

Kada birate roletne, važno je obratiti pažnju na materijale od kojih se izrađuju. Kućište roletni obično je napravljeno od istog materijala kao i prozori. Ako ste u situaciji da postavljate nove roletne na postojeće prozore, preporučuju se aluminijumske spoljne roletne.

Vodilice mogu biti ravne ili opremljene tzv. makazama. Makaze na vodilicama, poznate i kao bočne zaklopke, su ključne komponente u sistemu roletni, pružajući višestruke benefite. Osim što poboljšavaju stabilnost roletni tokom podizanja i spuštanja, ove zaklopke igraju važnu ulogu u obezbeđivanju doma, sprečavajući pristup prozorima ili vratima i smanjuju rizik od provala. Takođe doprinose blokiranju svetlosti i toplote kada su roletne spuštene, što može pomoći u regulaciji temperature i smanjenju buke iz spoljnog okruženja. 

Dakle, makaze na vodilicama čine neizostavan deo sistema roletni, poboljšavajući njihovu funkcionalnost i praktičnost.

Način upravljanja roletnama

Upotreba automata sa gurtnom je čest način upravljanja roletnama, jer je gurtna jača od kanapa i lakša za korišćenje.

Kanap (traka) se koristi kada se spoljne roletne naknadno instaliraju i nema dovoljno prostora za provlačenje gurtni unutar prozora.

Uz pomoć elektromotora se takođe može upravljati roletnama daljinskim upravljačem što zahteva napajanje od 230V i ugradnju tubularnog motora sa prijemnikom.

Takođe, možete koristiti tastere za podizanje i spuštanje roletni, što je ekonomičnija opcija, ali zahteva instalaciju kablova do mesta gde će tasteri biti postavljeni.

Najsavremenija tehnologija u okviru pametnih kuća omogućava i opciju upravljanja putem aplikacije na mobilnom telefonu.

Unutrašnje Roletne

Unutrašnje roletne se instaliraju unutar vašeg doma i često se koriste za regulaciju sunčevog zračenja i privatnosti. Za razliku od njih, spoljne roletne se postavljaju spolja na prozore i štite od sunca, hladnoće i buke, dok spoljne potfasadne roletne kombinuju prednosti oba tipa, montirajući se iznad prozora kako bi pružile izolaciju od vremenskih uslova i sunčeve svetlosti i predstavljaju elegantno rešenje s obzirom da se kutija uopšte ne vidi.

Uz to, unutrašnje roletne se preporučuju za krovne prozore kako bi se ublažila i kontrolisala dnevna svetlost.

Kada je reč o izboru između PVC i aluminijumskih unutrašnjih roletni, evo nekoliko ključnih razlika:

 

Materijal:

 

 • PVC roletne su napravljene od plastike i često su pristupačnije.
 • Aluminijumske roletne su čvršće i trajnije, što ih čini idealnim za dugotrajnu upotrebu.

 

Izgled:

 

 • Postoji veliki izbor PVC roletni u različitim bojama i dekorativnim uzorcima.
 • Aluminijumske roletne obično imaju moderniji i elegantniji izgled.

moderne roletne

Spoljne Roletne

Neki prozori imaju posebne otvore za montažu roletni iznad prozora, dok drugi nemaju takve otvore i zahtevaju spoljne roletne.

 

Spoljne roletne se montiraju spolja na prozorima i vratima kako bi štitile od sunca, toplote i hladnoće. Evo nekoliko faktora koji će vam pomoći da izaberete između PVC i aluminijumskih spoljnih roletni:

 

Otpornost na Vremenske Uslove:

 

 • Aluminijumske roletne su izdržljivije i otpornije na vremenske uslove, uključujući kišu i sunce.
 • PVC roletne su osetljivije na UV zračenje i moguće je da će se brže “trošiti” u područjima gde vladaju ekstremniji vremenski uslovi.

 

Izolacija:

 

 • Aluminijumske roletne obično pružaju bolju izolaciju od toplote i hladnoće zbog svoje čvrste strukture.
 • PVC roletne mogu pružiti određenu izolaciju, ali nisu tako efikasne kao aluminijumske.

roletna

Vidljive ili skrivene roletne?

Zavisi od trenutnog stanja fasade.

Ako već posedujete roletne na starim prozorima i želite da ih zamenite novim prozorima i roletnama, natprozorske roletne su idealan izbor. One se montiraju iznad prozora čime zadržavate estetiku prozora i imate kontrolu nad svetlošću koja ulazi u prostor.

 

 • Vidljiva ugradnja natprozorskih roletni: One se montiraju iznad prozora ili vrata i često imaju vidljive vodilice ili kutije. Vidljive natprozorske roletne mogu dodati estetski izgled fasadi i mogu se birati u različitim bojama i dizajnu kako bi se uklopile sa stilom objekta.

 

 • Nevidljiva ugradnja natprozorskih roletni: Ova ugradnja je takođe poznata kao skrivena ugradnja. Roletne su sakrivene unutar arhitekture objekta, pa su potpuno nevidljive kada su podignute. Ovakva ugradnja zahteva planiranje tokom izgradnje ili renoviranja objekta i obično je skuplja od vidljive ugradnje. Skrivene natprozorske roletne pružaju elegantan izgled fasadi i mogu biti posebno atraktivne za one koji žele minimalistički dizajn.

 

Ako nemate dovoljno prostora iznad prozora, klasične spoljne roletne (predprozorske) su alternativa. Međutim, one će delimično smanjiti vidljivost i prodor svetlosti, ali će vam pružiti brojne prednosti koje roletne nude.

Ispuna sa poliuretanom

Osim materijala i tipa roletni, takođe treba razmotriti vrste ispune (punjenja) lameli. 

Ispuna sa poliuretanom je popularna opcija koja pruža izvanrednu izolaciju u roletnama. Osim toga, poliuretanska ispuna takođe može poboljšati zvučnu izolaciju roletni, smanjujući buku iz okoline. To čini roletne sa poliuretanskom ispunom idealnim izborom za one koji žele bolju kontrolu nad temperaturom i bukom u svojim prostorijama.

 

Falcon – roletna nove generacije

Jedna od inovacija u svetu roletni je Falcon roletna, koja donosi potpuno novu dimenziju zaštite od sunca. Falcon roletna je multifunkcionalna, nudeći osnovne funkcije kao što su toplotna zaštita i očuvanje privatnosti, ali i niz drugih poželjnih osobina. 

Ova roletna odlikuje se kompaktnim dizajnom, pruža protivprovalnu zaštitu, ima premijum izgled, dug životni vek, omogućava više vazduha i svetlosti u prostoru čak i kada je spuštena, a veoma lako se održava.

 

Kada private izbor između PVC i aluminijumskih roletni za svoj dom, razmislite o svojim prioritetima, budžetu i potrebama. Aluminijumske roletne su često dugotrajnije i bolje izdržavaju vremenske uslove, dok PVC roletne nude širu paletu boja i dekorativnih opcija i znatno su povoljnije. Takođe, ne zaboravite da razmislite o vrsti ispune i načinu upravljanja kako biste osigurali maksimalnu udobnost i praktičnost. Može se zaključiti da PVC lamele služe za zaštitu od pogleda i svetlosti, ali nisu pogodne za izlaganje intenzivnom sunčevom svetlu dok su aluminijumske lamele izdržljivije i ispunjene poliuretanom, pružajući odličnu zvučnu i toplotnu izolaciju. Idealan su izbor za veće otvore i pružaju savremen izgled.

 

Sada kada imate na raspolaganju sve činjenice, možete doneti informisanu odluku o izboru roletni za svoj dom.

subvencije za zamenu stolarije
renoviranje kuće

Od septembra prijavljivanje za novi krug subvencija za zamenu stolarije

Kako je objasnila posebna savetnica za energetsku efikasnost u Ministarstvu rudarstva i energetike Maja Vukadinović “potrebno je da podnosioci prijave budu vlasnici objekta, a ukoliko nisu vlasnici, treba da dobiju pisanu saglasnost vlasnika, a potrebno je dostaviti i račun za struju za prethodni mesec u kojem se vidi da je potrošnja struje bila najmanje 30 kilovata.”

Takođe je navela da za subvencije za zamenu stolarije i izolaciju objekata mogu da konkurišu svi građani, bez obzira na to da li žive u kućama ili stambenim zgradama, a da je potrebno da objekat bude nastanjen, tj. da nije reč o vikendicama.

Za ove subvencije će se moći prijavljivati tokom cele godine.

Gde se informisati? Kako se prijaviti?

Proces prijavljivanja je isti kao i prehodnih godina. Jedina novina je što će građani moći da konkurišu za više mera odjednom, a ne samo za pojedinačne. Naime, ko bude konkurisao samo za jednu meru, nivo subvencije će biti do 50%. Ukoliko se neko prijavi za zamenu stolarije i izolaciju objekta ostvariće subvenciju do 55%, a ako se opredeli i za ugradnju solarnih panela ili kolektora, subvencije će iznositi i do 65%.

Javni poziv možete pratiti na internet stranici svoje lokalne samouprave, otići u zgradu opštine i tamo se obavestiti ili kontaktirati Ministarstvo. Od građana se očekuje samo da popune obrazac gde treba navesti podatke o svom domaćinstvu, kao i za koje apliciraju.

 

svetlo kroz žaluzine
proizvodi

Energetska efikasnost vašeg doma: kako je žaluzine mogu unaprediti

Vaš dom je vaša oaza, mesto gde se opuštate, delite trenutke sa porodicom i prijateljima i skupljate energiju za nove izazove. No, jeste li ikada razmišljali o tome kako biste mogli unaprediti energetsku efikasnost svog doma? 

Odgovor leži u jednom od najcenjenijih elemenata zaštite od sunca koji je nepravedno zapostavljen – žaluzinama. U ovom blog postu, istražujemo kako žaluzine mogu poboljšati energetsku efikasnost vašeg doma, uz puno praktičnih primera.

 

 

žaluzine

Koje mere spadaju pod energetsku efikasnost?

Energetska efikasnost u domaćinstvu odnosi se na optimizaciju potrošnje energije kako bi se postigla maksimalna udobnost i funkcionalnost doma uz minimalno rasipanje energije

Ovo podrazumeva upotrebu tehnika, uređaja i materijala koji omogućavaju smanjenje potrošnje energije za grejanje, hlađenje, osvetljenje i aparate, čime se postiže ravnoteža između udobnosti stanovanja i zaštite životne sredine.

Termalna Izolacija

Pre svega, žaluzine imaju sposobnost da deluju kao termalni izolatori. One mogu sprečiti prekomernu toplotu da prodre u vaš dom tokom vrelih letnjih dana, čime smanjuju potrebu za korišćenjem klima uređaja. Takođe, zimi, žaluzine mogu sprečiti hladan vazduh da uđe unutra, zadržavajući toplinu unutar prostora.

Primer: Zamislite da je spoljna temperatura visoka tokom letnjih meseci toliko da osećate kao da se kuvate. Ako pravilno podešene žaluzine blokiraju direktno sunčevo svetlo, temperatura u vašem domu će biti znatno prijatnija, omogućavajući vam da se osećate udobno bez potrebe za konstantnim rashlađivanjem prostorije klima uređajem.

Regulacija Svetla

Žaluzine ne samo da vam omogućavaju da kontrolišete količinu svetlosti koja ulazi u vaš dom, već i da iskoristite prirodnu svetlost na najbolji mogući način. Učiniti svetlost pravim saveznikom za energetsku efikasnost je pravo blago.

Primer: Umesto da koristite veštačko osvetljenje, možete otvoriti žaluzine i pustiti da prirodna svetlost prodre u vašu sobu. Osim što će stvoriti divnu atmosferu, ovo će vam pomoći da smanjite potrošnju električne energije tokom dana.

Privatnost i Ventilacija

Žaluzine ne samo da vam omogućavaju da zadržite svoju privatnost od znatiželjnih pogleda prolaznika, već i da kontrolišete protok vazduha u vašem domu.

Primer: Tokom letnjih meseci, umesto da neprestano koristite klima uređaje, možete otvoriti žaluzine držeći ih u odgovarajućem položaju kako biste osvežili prostoriju prirodnom ventilacijom. Ovo će vam omogućiti da održite prijatnu temperaturu unutar prostora bez prekomerne potrošnje energije.

Smanjenje Troškova

Da, žaluzine mogu biti i odlični saveznici u smanjenju troškova. Povećana energetska efikasnost znači manje vremena koje provodite brinući se o računima za struju i gas.

Primer: Razmislite o svakom letu kada ste koristili klima uređaje umesto da iskoristite svežinu prirodne ventilacije. Pametno postavljene žaluzine mogu smanjiti potrebu za klimatizacijom i smanjiti vaš račun za struju.

žaluzina

Svako može da doprinese većoj energetskoj efikasnosti

Savremeni izazovi energetske održivosti zahtevaju da svako domaćinstvo preduzme korake ka većoj energetskoj efikasnosti. To ne samo da doprinosi smanjenju troškova za energiju, već ima i pozitivan uticaj na okolinu smanjujući emisije štetnih gasova. 

Kroz optimalno izolovane zidove, prozore i krovove, kao i kroz pametno odabrane uređaje sa boljom energetskom efikasnošću, domovi mogu postati ekološki prihvatljivija mesta za život. 

Održive prakse, kao što su pravilna upotreba prirodne svetlosti, efikasno upravljanje grejanjem i hlađenjem, te svestranim korišćenjem žaluzina za regulaciju svetla i temperature, postaju ključni faktori za postizanje balansa između potreba modernog života i odgovornog odnosa prema resursima. 

Kroz individualne napore i kolektivnu svest o važnosti energetske efikasnosti, svako domaćinstvo može postati deo veće globalne inicijative ka očuvanju energije i stvaranju održive budućnosti.

Savet za kraj

Da zaključimo – žaluzine nisu samo estetski detalj na vašem prozoru. One imaju značajan uticaj na energetsku efikasnost vašeg doma. Kroz termalnu izolaciju, regulaciju svetla, privatnost i ventilaciju, kao i smanjenje troškova, žaluzine vam omogućavaju da stvorite udobno, energetski efikasno okruženje.

Pre nego što se odlučite za nove žaluzine, razmislite o specifičnim potrebama svog doma i načinima na koje žaluzine mogu doprineti njegovoj energetskoj efikasnosti. Ušteda energije nije samo korisna za vaš džep, već i za planetu. Vaš dom može postati udobnije, ekološki svesno mesto uz pomoć ovih jednostavnih, ali moćnih uređaja.

Tu smo za sva pitanja i dodatne informacije o žaluzinama, ne ustručavajte se da nam se obratite, a mi ćemo vam pomoći da odaberete najbolje žaluzine za svoj dom i doprinesete energetskoj efikasnosti koja će uticati ne samo na vaš kućni budžet nego i na životnu sredinu.

 

proizvodi

PVC stolarija: mitovi i činjenice

PVC stolarija, uključujući prozore i vrata, postala je sve popularniji izbor za mnoge domove i poslovne objekte širom sveta. Međutim, postoje mnogi mitovi i dezinformacije koji kruže oko ove vrste stolarije. 

Želeli biste da postavite PVC prozore i vrata u svojoj kući, stanu ili firmi ali ste zbunjeni oprečnim informacijama? Brinete da li je ovaj tip stolarije bezbedan, izdržljiv i da li će se uskladiti sa vašim estetskim i funkcionalnim zahtevima? 

U ovom članku ćemo razbiti neke od najčešćih mitova i pružiti faktografske podatke kako bismo vam pomogli da donesete informisanu odluku prilikom odabira PVC prozora i vrata.

Mit br. 1: PVC prozori i vrata su lošeg kvaliteta.

Činjenica: PVC stolarija se zapravo smatra visokokvalitetnim izborom. 

Moderni PVC prozori i vrata su izrađeni od izuzetno kvalitetnih materijala koji su izdržljivi, otporni na vremenske uslove i dugotrajni. Materijal se neće ljuštiti, truliti ili korodirati tokom vremena.

Mit br. 2: PVC stolarija nije zdrava ni ekološki prihvatljiva.

Činjenica: Netačno. PVC stolarija je ekološki prihvatljiva opcija. 

Moderne tehnologije omogućavaju reciklažu PVC materijala, što smanjuje negativan uticaj na okolinu. Takođe, PVC prozori i vrata pružaju izolaciju koja smanjuje potrebu za grejanjem ili hlađenjem prostora, što doprinosi energetskoj efikasnosti.

PVC (polivinilhlorid) nije poznat kao kancerogen i nije direktno štetan po zdravlje kada se koristi u svojim uobičajenim primenama. Ključne sirovine za proizvodnju PVC-a potiču iz soli i nafte. Elektroliza slane vode proizvodi hlor, koji se kombinuje sa etilenom (dobijenim iz nafte) kako bi se formirao vinil hlorid monomer (VCM). Vinil hlorid se pretežno koristi za proizvodnju polivinilklorida (PVC), tvrdog plastičnog smolastog materijala.

Važno je napomenuti da, iako PVC nije direktno kancerogen, njegova proizvodnja može biti povezana sa zagađenjem i emisijom opasnih supstanci, kao što su vinil hlorid monomer (VCM) i dioksini, koji se mogu osloboditi tokom procesa proizvodnje i spaljivanja. Stoga, kako bi se uticaj PVC-a na okolinu i zdravlje sveo na najmanju moguću meru, važno je da proizvođač primenjuje odgovarajuće sigurnosne i zaštitne mere tokom proizvodnje, korišćenja i skladištenja PVC materijala. 

Dakle, PVC stolariju naručujte samo od renomiranih proizvođača i dobavljača koji poseduju sertifikate da su njihovi proizvodi bezbedni po zdravlje i životnu sredinu, u skladu sa međunarodnim standardima.

Mit br. 3: PVC stolarija nije estetski privlačna.

Činjenica: PVC prozori i vrata dolaze u različitim dizajnerskim opcijama, bojama i stilovima. 

Mogu se prilagoditi estetici vašeg doma ili poslovnog objekta. Osim toga, PVC stolarija može imitirati izgled drvenih ili metalnih materijala, pružajući vam širok spektar opcija za odabir.

 

pvc prozori i vrata na porodičnoj kući

Mit br. 4: PVC prozori nisu otporni na promene temperature.

Činjenica: Savremena PVC stolarija je dizajnirana da bude otporna na promene temperature. 

Materijali se obrađuju kako bi izdržali ekstremne uslove, kao što su visoke temperature leti i niske temperature zimi, bez deformacija ili oštećenja. Ojačanja unutar profila i visokokvalitetni spojevi doprinose očuvanju oblika i strukture prozora. 

Kombinacija termičkih prekida, otpornih materijala i rigoroznog testiranja omogućava PVC prozorima da ostanu stabilni i pouzdani, bez obzira na varijacije u vremenskim uslovima. Kao rezultat toga, PVC prozori su odličan izbor za domove i objekte koji su izloženi različitim klimatskim uslovima tokom godine.

Mit br. 5: PVC stolarija nije sigurna.

Činjenica: Suprotno ovom mitu, PVC stolarija je zapravo jedan od vodećih izbora kada je u pitanju sigurnost. 

Današnji proizvođači PVC prozora i vrata ozbiljno pristupaju aspektu sigurnosti, te su dizajnirali brojne modele koji su opremljeni naprednim sistemima zaštite, zaključavanja, čeličnim ojačanjima i sigurnosnim staklima koja pružaju dodatni nivo zaštite od provala.

 

 • Napredni sistemi zaključavanja: Mnogi modeli PVC prozora i vrata dolaze sa sofisticiranim sistemima zaključavanja, uključujući višestruke tačke zaključavanja. Ovi sistemi omogućavaju da se prozor ili vrata zaključaju u više tačaka istovremeno, čime se povećava otpornost na provalnike.

 

 • Čelična ojačanja: Unutar profila okvira često se koriste čelična ojačanja kako bi se povećala čvrstoća i otpornost PVC stolarije. Ova ojačanja čine prozore i vrata izdržljivijim i teže probojnim.

 

 • Sigurnosno staklo: PVC prozori mogu biti opremljeni sigurnosnim staklom koje je otpornije na udarce i pucanje. Ovo staklo dodatno povećava sigurnost i otežava potencijalnim provalnicima da prođu kroz prozor.

 

 • Dodatne opcije zaštite: Pored osnovnih sigurnosnih karakteristika, mnogi proizvođači nude dodatne opcije kao što su protivprovalni okovi, alarmni sistemi, dodatni slojevi stakla ili rešetke koje se mogu integrisati sa PVC stolarijom kako bi se dodatno povećala sigurnost.

 

Mit br. 6: PVC stolarija je zahtevna za održavanje.

Činjenica: Netačno! PVC stolarija je veoma laka za održavanje. 

Ovi materijali su otporni na vlagu, ne zahtevaju farbanje ili lakiranje i mogu se jednostavno očistiti vodom i sapunom.

 

Mit br. 7: PVC prozori izazivaju kondenzaciju.

Činjenica: Kondenzacija se ponekad može javiti na površini bilo kojeg prozora, nezavisno od materijala. Međutim, moderna PVC stolarija često dolazi sa sistemima ventilacije koji smanjuju mogućnost kondenzacije. 

Takođe, PVC prozori mogu biti opremljeni termičkim prekidima koji smanjuju prenos toplote između unutrašnjosti i spoljašnosti, smanjujući potencijal za kondenzaciju. Kvalitetna ventilacija i pravilno održavanje doma takođe doprinose smanjenju ovog problema.

 

Razbijajući ove mitove i pružajući činjenice o PVC prozorima i vratima, možemo zaključiti da su oni pouzdan, ekološki prihvatljiv, estetski privlačan i dugotrajan izbor za vaš dom ili poslovni prostor. Sa modernim tehnologijama i materijalima, PVC stolarija pruža niz prednosti koje je čine sve popularnijim izborom među vlasnicima nekretnina. Bez obzira na vaše potrebe, PVC prozori i vrata mogu pružiti trajne performanse i udobnost.

Prilikom kupovine PVC stolarije, odaberite isključivo proizvode od pouzdanih proizvođača kako biste osigurali da ćete dobiti visokokvalitetnu stolariju koja će zadovoljiti vaše želje i očekivanja.