Najneobičnije kuće na svetu


Neke od njih su potpuno sulude za život, neke su čak veoma nepraktične, ali ova čuda arhitekture su nešto što uvek volimo da vidimo. Napravljene na neobičnim mestima, od neuobičajenih materijala, sa raznim dodacima kao iz mašte i zabavnih parkova, čudne i jedinstvene zbog svoje kvadrature ili zbog potpuno nove namene od građevine od koje su nastale – donosimo vam deset najneobičnijih kuća na svetu.

1. Providna kuća u Japanu

Inspirisana načinom života naših predaka koji su se naseljavali na drveću, ova potpuno providna kuća koja nosi naziv „House NA“ nalazi se u Japanu. Mnogo dnevne svetlosti, ali nimalo privatnosti, pa ko voli nek’ izvoli.

2. Skejterska kuća, SAD


Nešto između privatnog skejt parka i kuće, pravo ispunjenje dečačkog sna, projekat je Pjera Andrea Seniserguesa, profesionalnog skejtera i nekadašnjeg svetskog šampiona u ovom sportu. Zakrivljeni zidovi, plafoni i površine, rampe i nameštaj po kojem se može voziti skejtbord čine ovu kuću prvom skejterskom kućom na svetu i definitivno jednom od deset najneobičnijih domova širom sveta.

3. Najuža kuća na svetu, Poljska


Sa samo 92-152 metra širine, Keret House (Dom Kereta), smeštena između dve postojeće zgrade, najuža je kuća na svetu. Kuća se iznajmljuje i kao rezidencija za umetnike zainteresovane da u ovom neuobičajenom prostoru provedu vreme i stvaraju svoja dela.

4. Vodotoranj pretvoren u savremen dom, Belgija


Tridesetak metara visok vodotoranj koji je nacistima služio kao skrovište, pretvoren je u nesvakidašnji životni prostor.

5. Kremenkova kuća, SAD


Kuća u posedu televizijske zvezde Dika Klarka, inspirisana crtanim filmom Porodica Kremenko, nalazi se u Malibuu i procenjena je na 3.6 miliona dolara.

6. Najmanje kuće 1sqm, Nemačka


Prenosive uradi-sam-kuće površine od samo jednog kvadratnog metra ideja su berlinskog arhitekte Van Bo Le-Mencela koji je veći deo života proveo kao izbeglica u socijalnom smeštaju i shvatio da svako treba da ima bar 1m² za sebe. Drvena struktura, mehanizam na razvlačenje (kuća se može postaviti i horizontalno i vertikalno), klizni prozor i vrata koja se zaključavaju čine ovu kuću pogodnom da bude kiosk, dodatna soba u vašem domu ili portabl dom koji ćete postaviti u svom omiljenom krajoliku, sa pogledom koji vam prija, pored komšija po sopstvenoj želji.

7. Tobogan-kuća, Japan


Tobogan-kuća sa tri sprata, stepeništem sa jedne i toboganom duž druge strane kuće nalazi se u Tokiju i projektovana je na zahtev bračnog para sa troje dece. Poseduje sve potrebne prostorije kao i u uobičajenim kućama, ali i izuzetno lepo opremljenu radnu sobu, kao i prostoriju ispunjenu lopticama, a ukućani biraju da li će se kroz kuću kretati stepenicama ili će se, na zabavniji način, spuštati toboganom. Više na: https://resources.realestate.co.jp/living/unique-homes-in-japan-slide-house-in-tokyo/

8. Kuća-stena, Portugalija


Iako izgleda kao džinovska stena, ovo je zapravo kuća sa vratima, prozorima, krovom i dimnjakom, a postala je i prava turistička atrakcija.
Foto: https://www.flickr.com/photos/jsome1/392996487/

9. Kuća napravljena od napuštene crkve, Holandija


Zecc Architecten  transformisali su staru crkvu u Utrehtu u porodični dom. Koriste li sveće umesto struje i govore li u njoj tiho i pobožno, znaju samo stanari ovog neobičnog arhitektonskog ostvarenja.

10. Kuća-školjka, Meksiko


Teško je odlučiti se, ali favorit pisca ovih redova jeste kuća u obliku školjke smeštena u Meksiko Sitiju. Po uzoru na Gaudijeva arhitektonska čuda dizajnirala je Arquitectura Organica čije radove možete pogledati na: http://organicarchitecture.weebly.com/organic-habitat.html

Izvor: BoredPanda