Feng šui u dnevnoj sobi


S obzirom da se u dnevnoj sobi dešava većina porodičnih i društvenih okupljanja i da je to mesto gde se mnogo slobodnog vremena provodi u ćaskanju, leškarenju, čitanju i gledanju TV-a, važno je da upravo ovde bude čvorište pozitivne energije.


Verovali u feng šui (feng shui) ili ne, ne može se osporiti da u nekim domovima osetimo pozitivnu, a u nekim negativnu energiju, odnosno stiče se utisak da je protok či energije prebrz ili prespor u zavisnosti od položaja prozora, ogledala i osvetljenja, te rasporeda predmeta u prostoru i njegove popunjenosti nameštajem. Feng šui (u prevodu vetar-voda) je drevna kineska filozofija življenja u skladu sa okolinom.

Feng šui pravila: šta raditi

 1. Dnevna soba mora biti udobna i prostrana. Mora dobijati prirodnu svetlost i uvek biti dobro provetravana.
 2. Postavite kauč uz čvrst zid ali tako da ga ne dodiruje, već ga odmaknite oko 3 cm od zida. Sedeći na kauču/sofi, trebalo bi da možete da vidite ulaz. Ako vrata dnevne sobe nisu vidljiva, postavite ogledalo.
 3. Posuda sa kristalima i novčićima ili drugim simbolima bogatstva poželjno je da stoji na stočiću za kafu.
 4. Ako oko vašeg doma postoji lep pogled, okačite ogledalo u tom pravcu tako da reflektuje taj pejzaž. Ovim postupkom ćete privući pozitivan či.
 5. Na zidove postavite slike, postere ili fotografije koji prikazuju živahne i pozitivne prizore, lepe predele ili nasmejana lica.

Šta treba izbegavati

 1. Izbegavajte pozicioniranje kauča ispod prozora.
 2. Nikad ne stavljajte kauč ispod grede.
 3. Izbegavajte kupovinu sofe u obliku slova L.
 4. Izbegavajte akvarijume ili bilo šta što ima veze sa vodom na južnom, zapadnom i severozapadnom delu dnevne sobe.
 5. Nijedno ogledalo u dnevnoj sobi ne bi trebalo da reflektuje neki neugledni kutak ili prljavštinu, jer to privlači negativnost u vaš dom.
 6. Ne postavljajte ogledala na južni ili zapadni zid. Vodite računa da se vaš odraz ne vidi u ogledalu dok stojite na vratima.
 7. Slike na zidovima dnevne sobe koje prikazuju tužne ili potresne prizore nisu poželjne (setnu devojku, životinje zlokobnog izgleda, rat, usamljenost) kao i slike uzburkanog mora, oluje itd.
 8. Gomilanje stvari i nered treba izbegavati kako u dnevnoj tako i u svim drugim prostorijama u domu.
 9. Ako ste do sada biljke držali na severu, jugozapadu ili severoistoku dnevne sobe, premestite ih negde drugde.
 10. Ne postavljajte vrata dnevne sobe tako da se odmah vide sa ulaznih vrata kuće/stana.

Dnevna soba se smatra najranjivijim prostorom u domu, jer je to prva prostorija u koju će neko ući i najduže se u njoj zadržati, pa će tako u nju ući i različite energije. Da bi se transformisale u pozitivan či i uspostavilo blagostanje, potrebno je pridržavati se navedenih pravila kao i stavki koje treba izbegavati da bi se očuvalo dobro raspoloženje, zdravlje, bogatstvo i društvena reputacija ukućana.