umarells

Znate li šta je Umarell?

Stariji muškarac, penzioner sa šeširom, obavezno sa rukama na leđima koji posmatra radove na putu ili gradilištu, dok se popravlja semafor, popločava ulica, ili kopaju temelji za novi građevinski objekat usput dajući radnicima sugestije i komentare koje niko nije tražio. Zvuči poznato? 

U Bolonji je ova pojava toliko rasprostranjena da je stekla i naziv – Umarell (na lokalnom dijalektu “mali čovek”, a reč je dobila i oblik Umarells u množini, sa engleskim nastavkom “s” radi komičnog efekta). Umarelli su dakle ljudi koji su u penziji i nemaju šta da rade, pa se, da bi bili od koristi, mešaju u tuđe poslove. Od ove godine reč Umarell je ušla čak i u rečnik italijanskog jezika. Pojedinačno ili u grupama, oni kritički posmatraju radove i daju instrukcije.

umarell

Ovaj fenomen počeo je da prati pre petnaestak godina bloger Danilo Masotti koji je dokumentovao svoje omiljene lokalne Umarelle. Zapravo ih ima po celom svetu i jedan mali Umarell čuči u svakom od nas, da budemo iskreni.

umarell observing construction works

Ukoliko je gradilište ograđeno, oni pronalaze način da provire preko ograde, a u nekim mestima ih čak honorarno plaćaju da nadziru gradilište i primete eventualnu krađu materijala, imaju svoju Facebook stranicu i mogu da se nadmeću za prestižnu nagradu Umarell godine. U Bolonji su dobili čak i trg koji nosi njihovo ime Piazzetta degli Umarells, a posebno je interesantna aplikacija uz pomoć koje mogu da prate sva aktuelna gradilišta u gradu. Čak je moguće kupiti figurice Umarella u raznim bojama koje će vas nadzirati dok radite! Složićemo se – ne možemo bez njih i oni su zaista autentični deo naših gradova… sve dok nam ne dele svoje savete.