Trendovi u arhitekturi u 2020.


Godina je pri kraju, pa ne možemo da se ne zapitamo šta donosi nova 2020. godina kada su trendovi u arhitekturi u pitanju. Odgovor je – potpuno različite stilove i materijale koji imaju nešto zajedničko: posvećenost održivom razvoju i održivoj arhitekturi koja poštuje planetu. Upotreba recikliranih materijala, instalacije koje ne ugrožavaju životnu sredinu, nezavisne građevine.


Industrijski stil u domaćinstvima

Industrijska arhitektura se odlikuje asimetričnim formama kako u stambenim zgradama, tako i u gradskoj infrastrukturi. Karakteriše je kombinacija gvožđa, drveta, aluminijuma, pa čak i reciklirane plastike što znatno smanjuje građevinske troškove. Jednostavne linije i odsustvo površinskih elemenata neke su od odlika industrijskog stila.

Automatizacija domova i pametne kuće

Automatizovani sistemi postaju sve češći zahtev u cilju regulisanja temperature, svetlosti i bezbednosti doma kako u novim, tako i u renoviranim građevinama. Kućna automatizacija donosi veći komfor i smanjenje računa i ne samo to – ona je odraz društvene odgovornosti prema životnoj sredini.

Otvoreni, višenamenski prostori

Praktični prostori bez pregradnih zidova u kojima će uživati cela porodica ujedno omogućavaju više kvadrata na raspolaganju. Povezivanje različitih delova doma da bi se stvorila jedna protočna celina. Integracija kuhinje, trpezarije i dnevne sobe, ali i dnevne sobe i terase.

 

Kuhinja je nova glavna glumica

Kuhinja je, tradicionalno, mesto u kojem se najviše boravi u kući. U njoj pripremamo hranu i u njoj se porodica okuplja da jede. Ali takođe predstalja i omiljeno mesto za igru dece i prostor u kojem gosti mogu da se posluže aperitivom i opuste. Zato trendovi u arhitekturi za 2020. godinu pridaju važnost kuhinji, povećavajući njene dimenzije povezujući je sa trpezarijom i dnevnim boravkom. Ako imate tu mogućnost, postavite centralno ostrvo koje služi kao zona okrepljenja i šank na kojem se doručkuje, a koje vizuelno razdvaja dnevni boravak.

Kupatilo kao mesto istinske relaksacije

Kupatilo više nije isključivo prostor namenjen ličnoj nezi. Boravak u kupatilu sada se posmatra kao opuštanje posle napornog radnog dana. Prostor u kojem možemo da se isključimo iz spoljašnjeg sveta i ponovo se povežemo sa sobom tokom kupanja. Oslobađanje od napetosti zahvaljujući dizajnu i dekoraciji. Kupatilo može biti pravi mali spa centar koji možemo da imamo u svom domu, da se prepustimo trenucima zahvaljujući sauni, masažnoj kadi i visećim mrežama u kojima se možemo opustiti ležeći.

Fokus na podovima i zidovima

Ovi dekorativni elementi dobijaju veći značaj u arhitektonskim trendovima 2020. Oblaganje podova i zidova kvalitetnim pločicama koje imitiraju različite materijale nameće se svojom funkcionalnošću. Javljaju se u širokom rasponu tekstura i boja, imitirajući blato, drvo ili polirani cement. Prilikom kupovine, imajte na umu proizvode koji su proizvedeni po ekološkim standardima.

 

Neobične kombinacije

Tržište nudi toliko različitih stilova i boja u svim građevinskim materijalima da je teško odabrati jednu opciju. Zato će ove godine prostori sa mnoštvom oblika i materijala biti u trendu, naravno pravilno kombinovani. Žuta u različitim tonovima, naročito boja senfa; crvena poput ruže ili lubenice; pločice sa teksturama koje oponašaju tekstilne materijale kao što su somot i tvid. Ukratko, eksplozija oblika i boja koja će uticati na izgradnju i uređenje domova i radnih prostora kako bi se stvorili razigrani prostori puni života.

 

Novi minimalizam

Trend ka minimalizmu u arhitekturi pretvara se u posvećenost jednostavnim formama koristeći moderne i avangardne materijale.

 

Više svetla, manje buke

Buka je zagađivač kojem smo izloženi i unutar i izvan naših domova. Zato se sve više arhitektonskih projekata izvodi upotrebom materijala koji minimalizuju buku u zgradama. U isto vreme, arhitektonska tehnologija je razvijena tako da zgrade koriste prednost prirodne svetlosti koju dobijaju od sunca. Istovremeno, postoje i trendovi koji veštačku rasvetu integrišu na najprirodniji mogući način, bilo sa izvorima svetlosti ukradenim između nameštaja ili u obliku indirektne tople svetlosti.

Uživanje na otvorenom tokom cele godine

Ako ih pravilno osmislite, na terasama i balkonima možete uživati tokom cele godine. Javlja se trend staklenih kućišta bez profila, takozvanih staklenih zavesa, koje vam omogućavaju da u potpunosti otvorite prostor kada stigne lepo vreme. Zimi će zapostavljena terasa, koje god veličine bila, dobiti novi život postavljenjem mobilnih grejalica i postati prostor za druženje i opuštanje.